P1 och Ekot rapporterar idag om att de granskat hur sockerindustrin har en tydlig koppling till den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.
Av fem vetenskapliga rapporter som Efsa använder för att ifrågasätta kopplingen mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång, är fyra finansierade av socker-, läsk- och godisproducenter. Maria Bes Rastrollo är professor på Navarrauniversitetet i Spanien och hon menar att det finns vetenskapligt stöd för att finansieringen påverkar resultatet av en studie. Hon uttrycker i radiointervjun att ”Det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten”. Något som den intervjuade talespersonen för Efsa viftar bort i radioinslaget som något oviktigt.
Lyssna på radioinslaget här:
(EKOT P1, 2016-02-01)
Bland annat WHO har i systematiska genomgångar konstaterat att det finns ett samband mellan viktuppgång och hög sockerkonsumtion men det har inte Efsa tagit hänsyn till i sina rekommendationer om sockerintag 2010.
Ekot rapporterat att 8 av 21 medlemmar i Efsas panel som skrivit sockerrekommendationerna, har kopplingar till sockerindustrin.
Kopplingarna är bland annat konsultuppdrag, mottagande av forskningsanslag och styrelseuppdrag och bland de omnämnda företagen är finns: Coca Cola, Pepsi, Unilever, Kellogg’s, Danone, Lantmännen och Danisco Sugar.
Se hela listan som Ekot sammanställt här. (extern länk)
Det jag slås av är förra veckans rapportering och meddelande från EU-parlamentet där miljö- och folkhälsoutskottet har försökt styra märkningssystem i syfte att varna konsumenter om livsmedel som har höga nivåer av socker, salt och fett. Något som industrin vänt sig emot det vilket gjorde att de inte fick igenom detta i parlamentet.
Jag kan heller inte låta bli att notera att flera av de omnämnda sockerindustribolagen också återfinns som aktuella och tidigare sponsorer till kostchefernas branschförbund Kost & näring: Unilever,Danone och Lantmännen.
Ett sponsorskap som offentliga kostchefer värnar och ser ett värde i, liksom branschen som uttrycker att det bygger broar till Livsmedelsverket. Jag har rapporterat om det många gånger, se nedan för länkar.
Soppa är vad det är. Och inte ok på något sätt. Oberoende är nödvändigt för offentliga verksamheter, nationella och internationella kostråd och forskning.
Tidigare i ämnet:
Låt oss göra oss av med onödigt socker, bebisar är tillräckligt söta (2016)
Livsmedelsindustrin ger pengar till landets kostchefer (2016)
Livsmedelsjättar sponsrar Sveriges kostchefers organisation (2012)
Kostchefernas branschförbund har fått nya sponsorer (2013)
Proviva sponsrar Kostchefer och påverkar skolmaten (2014)
Clik here to view.

Foto: Daniel Öhman/Sveriges Radio.
Dela gärna
Följ mig
Detta inlägg Sockerindustrin kan ha påverkat EU-s råd publicerades ursprungligen på Naturlig Mat i Skolan - Cecilia Blidö.