Quantcast
Viewing latest article 6
Browse Latest Browse All 10

Få till kommunikationen med anhöriga i offentliga måltiden

Var går gränsen för valfrihet i den offentliga måltiden?

Ett viktigt ämne är hur professionella som arbetar med skolmat och måltider i äldreomsorgen bör förhålla sig till anhöriga och matgäster. Det var kring dessa frågeställningar som jag fick i uppdrag att hålla min föreläsning på Livsmedelsverkets Måltidsdagen 2016. Föreläsningen vände sig till 430 stycken professionella i offentliga måltider som kostchefer, måltidschefer, kockar och andra i branschen över hela Sverige.

Hur förhåller sig professionella i offentliga måltider till sociala medier?

Är det på ett professionellt sätt eller agerar man på det sätt som man ondgör sig om att föräldrar och anhöriga gör? Och vad säger vi om ”varandra”?

Mötet – en del av helhetsupplevelsen av skolmaten

Är mötet likadant på pizzerian som i skolrestaurangen? Här är den korta berättelsen som jag läste som inledning till min föreläsning. Hur upplever du detta?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

 

Skolmat skapar känslor i alla led

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

Både professionella i skolkök, kostchefer och andra i offentliga måltiden uttrycker ofta saker som: ”Det finns för många självutnämnda experter” och de upplever ofta att det blir jobbiga diskussioner, ifrågasättanden och för många önskemål om skolmaten. Föräldrar å sin sida säger ofta att det många gånger är en kamp att nå fram och föra en dialog med skolköket och att det är oerhört lätt att hamna i facket ”besvärlig förälder”. Den överlägset vanligaste responsen föräldrar får av professionella är ”Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer”. Sen stängs dörren för fortsatt dialog.

Anhörigas bilder på dålig skolmat och kritik om offentliga måltiden provocerar på Facebook

Inte sällan reagerar professionella kockar och kostchefer i offentliga måltider negativt när det läggs upp bilder i sociala medier på undermåliga matlådor i äldreomsorgen eller tallrikar i skolmaten som ser oaptitliga ut. De ses som olycksfall i arbetet. När anhöriga klagar och skriver inlägg på Facebook så blir det ibland en tuff och hätsk debatt och professionella kan ibland bli förargade över att det skrivs så mycket som uppfattas orättvist. Men hur agerar kostchefer, skolkockar och andra professionella?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

Kommentarer och inlägg på Facebook i offentliga branschforum från representanter i yrkesprofessionen

Yrkesprofessionen kan till exempel uttrycka följande:

”Att laga mat till äldre är nog bland det mest otacksamma man kan ge sig på, många gäster är senila, deprimerade, sjuka och tandlösa. Så finns det ju alltid anhöriga som blir s lyckliga av att hitta något att klaga på, gärna på Facebook”.

Vad skickar det för signaler? Branschfolk har också åsikter i sociala medier, om föräldrar. Föräldrar å sin sida beskriver sina upplevelser kring kontakter med branschfolk. Föräldrar handlar ofta i affekt och kanske lite överilat ibland. Men det gör branschfolk också.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

I branschforum vill man självfallet utbyta erfarenheter, ställa frågor och ge tips till varandra. Som när en kollega lyfter frågan om föräldrar som uppmuntras till att fylla i blanketter om specialkost av etiska skäl för att få svensk mat producerad enligt svenskt djurskydd. Då reagerar en kostchef med kommentaren: ”Förklarar det mail jag fick i eftermiddags… valde att stänga det igen och gå hem…”. En annan kollega säger kort: ”Suck!”. Detta sker i ett offentligt och tillgängligt forum som alla på Facebook kan se. Även föräldrar. Kanske till och med någon som just skickat mailet till sin kostenhet.

Föräldrarnas egna upplevelser av bemötande

När jag ringde kostchefen i kommunen om Lätta i förskolan så blev hon så hysterisk och skrek att jag var en sån där Google-expert!”

Den information jag gett upplever jag bara förstärker personalens frustration över att allt inte är som det alltid varit. Personalen blev så pressad att hen gav mig personlig kritik.

Är det så vi vill bli bemötta av professionella i sin yrkesroll? Vill vi det någonstans? Är det acceptabelt. Nej.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

Ett större fokus på matgästen och anhöriga och ett ökat kundperspektiv kan behövas i många verksamheter. Frågor värda att ställa är ”Varför är vi här? För vem?” Fundera också över vem som betalar den här notan idag? Om vi går på pizzeria kan vi hoppas att någon annan i sällskapet betalar, men i offentliga måltider är det faktiskt ofta anhöriga som betalar, via skatten. De är ofta matgästens förlängda arm. Matgästen är den direkta kunden: elever, omsorgstagare, brukare. Lyft upp frågan ordentligt på APT-er och på fikarasten på jobbet i professionen. Det behövs bli påmind ibland.

Föräldraperspektivet är att skolan som koncept är en helhetsupplevelse

Inte sällan förekommer många matsituationer utanför skolrestaurangen. De är ofta förknippade med något sött och finns i den pedagogiska verksamheten och är utanför den offentliga måltidens ansvar. Men sett i ett föräldraperspektiv så ingår även dessa i ”konceptet skola” eller förskola. En fråga att fundera kring är: Vems ansvar är detta? Vem äger frågan? Uppfyller vi Skollagens krav på näringsriktig skolmåltid och skola?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

 

Styr du tåget i offentliga måltiden?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

Eller är du bara en passagerare som åker med? Jag möter ibland en del som verkar ha en tung och sliten offerkofta på sig när det gäller hur man upplever möten med anhöriga och matgäster som har önskemål och vill bättre, mer, annat än det som erbjuds idag. Självfallet tungt, men den där koftan killar och sticks nåt vansinnigt, som Lotta på Bråkmakargatan sa.

Visa ett tydligt ledarskap, gå först i ledet och ta kommando över situationen. Ta rygg på de som inspirerar i branschen, som gör fantastiska under redan idag, varje dag. Det finns många. Var synliga där föräldrar och anhöriga finns. Se till att synas på ett positivt sätt på Instagram och Facebook som redan många skolkockar gör idag. Dela med er av er vardag för att öka förståelse, kunskap och dialogen. Var stolta över allt fantastiskt arbete som sker och visa upp en skicklig yrkesstolthet. Skippa Jante. Han borde flytta direkt om han av någon anledning satt sig i väggarna.

Kommunikation med anhöriga med professionellt förhållningssätt

Bygg verksamhetens eget varumärke, fokusera och visa upp vad ni gör. Allt som är bra ska självfallet spridas till alla som vill veta. Många är nyfikna och vill lära mer, förstå och få mer insyn i hur det fungerar och hur måltider kommer till, ser ut, smakar och så vidare.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

 

Överträffa förväntningarna

Jag vill påstå att det är ganska enkelt att lyckas med att överträffa kundens – matgästen och anhörigas – förväntningar, för jag tror tyvärr att de är ganska låga. Erfarenheten för många är att dörren stängs och den gör det med orden: ”Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer”. Om sen dörren stängs och man har varit med om det kan jag lova att du som professionell skolkock eller kostchef direkt överträffar förväntningarna om du tar dig tiden att lyssna, lyssna och lyssna. Och framför allt öppna din dörr och är tillgänglig. Sen finns det en rad fler saker du kan göra, som här:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
offentliga måltider kommunikation anhöriga sociala medier

Skaffa alla nycklar du själv behöver för att lyckas. Vänta inte på att någon ska ge dig dem. Vänta inte på att myndigheten ska ge dig ännu fler riktlinjer. Drunkna inte i dem, använd råd och rekommendationer som ett stöd i verksamheten men utgå från din egen kunskap och erfarenhet och skapa en egen karta som du och arbetslaget kan följa tillsammans.

Öka kunskaper om vad kundens önskemål och behov egentligen är

Öka kunskapen kring att ta reda på mer kring vad kunden egentligen menar med sina önskemål och behov. Allt kan du inte tillgodose, det är orimligt. Men du kan alltid se vad du kan bemöta och förstå bättre vad som efterfrågas. Vad menar man med alla dessa modedieter egentligen? Finns det något sätt att uppfylla minsta gemensamma nämnare så matgästen blir mer nöjd. Garanterat. Men där behöver du troligen stöd och utveckling. Ta tag i den nyckeln och lär mer. Se matgästen som din kund.

Lycka till!

Under branschdagen Måltidsdagen2016 som arrangerades av Livsmedelsverket var detta en viktig fokusfråga. Ett mycket känsligt och svårt ämne, men oerhört viktigt. Livsmedelsverkets Eva Sundberg sa lite skämtsamt att jag är nästan som ”en katt bland hermelinerna” i detta forum men vi får inte blunda för budskapet, det är ett viktigt perspektiv för att se helheten i vad måltiden innebär. 

Vill du lära mer om service och bemötande i offentliga måltider?

Fortbildning med nycklar till framgång i kommunikation med anhöriga och matgäster – om värdskapet för framtidens offentliga måltidsverksamhet



Dela gärna

The post Få till kommunikationen med anhöriga i offentliga måltiden appeared first on Naturlig Mat.


Viewing latest article 6
Browse Latest Browse All 10

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!